W dniu 23 maja 2017 r.uczennice z klasy 3b uczestniczyły w „Festiwalu zdrowego jedzenia i gotowania”zorganizowanym przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”, w ramach realizacji zadania publicznego współfinansowanego przez Powiat Dębicki, którego celem jest propagowanie zasad zdrowego odżywiania i kultury jedzenia. Spotkanie było zorganizowane w formie warsztatów kulinarnych dla uczniów klas trzecich szkół gimnazjalnych z terenu Dębicy oraz powiatu dębickiego.

W czasie warsztatów uczennice zdobyły praktyczną wiedzę dotyczącą przygotowania smacznych i zdrowych potraw. Spotkanie rozpoczęło się od ciekawego wykładu na temat racjonalnego odżywiania oraz pokazu prawidłowo zestawionej racji pokarmowej. Następnie wszyscy wspólnie przygotowywali modne, ale zdrowe potrawy mogące stanowić alternatywę dla codziennych pomysłów na „nudne” drugie śniadania do szkoły. Gimnazjaliści poszerzyli wiedzę z zakresu zastosowania warzyw, owoców w potrawach oraz zasad właściwego sporządzania i komponowania posiłków. Poznali nowe smaki i pomysły.
Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych posiłków, a na zakończenie „Festiwalu” uczestnicy otrzymali pamiątkowe certyfikaty.
/źródło: ZSE w Dębicy/
|