Akcja „Wylosuj Anioła”

„Człowiek ujawnia swoją osobowość w sposobie traktowania bliźnich” kard. Stefan Wyszyński

Strach, ból, samotność i niepewność… Choremu dziecku i jego rodzinie podczas leczenia w szpitalu onkologicznym towarzyszą trudne emocje. Członkowie fundacji „Gdy Liczy się Czas” postanowili zainicjować akcję pisania kartek dla dzieci „WYLOSUJ ANIOŁA”, która ma na celu wsparcie oraz wywołanie uśmiechu na twarzach małych pacjentów. Akcja powstała z inicjatywy rodziców dzieci leczonych na oddziale Hematologii, Onkologii i Transplantologii Dziecięcej Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie. – „Jesteśmy grupą rodziców, którzy postanowili „odczarować” smutek i trud leczenia onkologicznego oraz „zaczarować” czas spędzany przez dzieci w szpitalu. Pokazać im, że są ludzie, którzy z drugiej strony okna, myślą o nich, modlą się za nich i piszą do nich kartki”.

Młodzież z naszego gimnazjum aktywnie włączyła się do akcji… Na lekcjach etyki powstały listy i kartki, które wysłaliśmy na adres fundacji. Mamy nadzieję, że wywołają uśmiech na twarzach chorych dzieci.
Dziękujemy wszystkim którzy wsparli nas w tej akcji i liczymy na więcej, gdyż jak mówił Jan Paweł II:

„Nie wolno przechodzić obojętnie. Musimy zatrzymać się obok cierpiącego, bez względu na to, kim jest. To dar z nas samych”.

aniol1-2016 aniol2-2016 aniol3-2016 aniol4-2016 aniol5-2016 aniol6-2016 aniol7-2016 aniol8-2016